Entune
Contact
Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.
Of mail direct naar info@entune.nl
Meest gestelde vragen
Mocht je vraag er niet bij staan, neem dan contact met ons op
Wat als er veel leegstand is?
Onze profiler-engines detecteren dat ruimtes niet worden gebruikt (dit zien we iedere 15 min. aan de energiebalans). EnTune gaat dan geautomatiseerd energiebesparing opzoeken. Zodra een ruimte weer gebruikt wordt gaat de regeling direct weer richting comfort. Resultaat is dus dat bij leegstand automatisch energieverbruik wordt gereduceerd, zonder dat hier handmatige aanpassingen voor nodig zijn.
Wat als energieprijzen sterk fluctueren?
Dan is het fijn dat een klant een Entune systeem heeft. Bij stijging van de energieprijzen is juist voordelig om EnTune te gebruiken, immers minder energieverbruik betekent minder energiekosten. Daarnaast is EnTune in staat als Energiemanagement systeem (EMS) te acteren. Op basis van energieprijzen kunnen voorkeursregelingen ingesteld worden, bijvoorbeeld minder snel comfort met meer kosten reductie (Eco / Smart / Comfort). Daarnaast kan EnTune het slim kopen/verkopen/inzetten van energie regelen o.b.v. dynamische energieprijzen.
Kan ik met Entune congestieproblemen voorkomen? Hoeveel is dat dan? En waardoor komt dit?
Ja, de standaardoplossing van Entune zorgt voor een reductie van het energieverbruik en dus ook een reductie van de pieken. De hoeveelheid extra piekreductie is o.a. sterk afhankelijk van de beschikbare installaties. Op basis van klimaat installaties verwachten we pieken te kunnen reduceren met 10-20%. We doen dit door de gelijktijdigheid te verminderen en lagere capaciteit in te zetten tijdens pieken; dit wordt mogelijk door het anticiperen op toekomstig weer, gebruik, comfort, etc. en op andere slimme momenten energie te gebruiken.
Daarnaast heeft Entune speciale modules waarmee specifieke instellingen worden gedaan om pieken verder te reduceren en dus congestieproblemen te voorkomen. Denk hierbij aan het bijvoorbeeld eerder opwarmen van je gebouw zodat het niet gelijktijdig met het laden van auto’s gebeurt.
Hoe zit het met storingen?
Als er een stroring op treedt dan ziet Entune een onderzoeksplicht voor zich (staat in contract) en we proberen het natuurlijk direct te verhelpen. Is het een storing buiten de invloedssfeer van EnTune dan neemt het reguliere proces het over.
Slijten de installaties meer als EnTune gebruikt wordt?
Nee, wij sturen alleen setpoints aan. Dat wil zeggen dat we niet aan andere (hydraulische) regeltechnische (PID) parameters komen. Alleen de setpoint temperatuur per ruimte stellen we continu geoptimaliseerd in. Daarnaast regelen we water en lucht toevoer temperatuur. Daarvan gaan installaties niet pendelen (we modelleren overigens alle installaties) en gaan ook niet vaker/buitensporig aan/uit. Daarnaast limiteren we het aantal aanpassingen in de instellingen.
We verwachten overigens dat het aantal acties juist minder minder wordt; bijvoorbeeld omdat we minder vaak afwisselen tussen verwarmen en koelen.
Hoe interacteert het geoptimaliseerd sturen met de ingeregeld PID regelaars? Bijvoorbeeld bij een VRF installatie met een grote P-actie.
Dit zit elkaar niet in de weg. Zoals eerder aangegeven sturen we niet via PID controllers maar via geoptimaliseerde ruimte setpoints – in geval VRF houden we juist rekening met grote P actie, onze optimizer gaat er vanuit dat temperatuur ten gevolge van een grote P actie binnen stuurperiode wordt behaald.
Wat als EnTune helemaal uitvalt? Is het dan ook nog wel veilig?
Dan reageert uw gebouw precies zoals het altijd al heeft gedaan. De ‘oude’ klokthermostaat gaat gewoon weer continu op 20 graden en alle installaties blijven gewoon werken. EnTune regelt ook alleen het hoognodige, dus bij een veiligheidsissue of bij brand overruled EnTune geen enkele regeling. Entune regelt alleen temperatuur setpoints.
Hoe tonen jullie de prestaties van EnTune aan? Is dit een eerlijke meting?
Wij zorgen voor een eerlijke vergelijking en we gebruiker hiervoor drie verschillende methoden afhankelijk van de situatie of beschikbare historische data.
1. Vergelijking t.o.v. uw baseline die wordt opgesteld o.b.v. historische data van uw hoofdmeter of van uw installatie submeters.
2. In de eerste periode sturen wij uw installaties periodiek met en zonder Entune optimalisatie aan.
3. Op basis van de scenario modellen vergelijken wij scenario’s zonder aanpassingen en mét aanpassingen van setpoints (non- optimized vs optimized).
Daarnaast corrigeren wij de vergelijkingen altijd o.b.v. klimaat (klimaat gecorrigeerd) en setpoint gecorrigeerd zodat een warme winter of een ander standaard setpoint niet de redenen zijn van besparingen. U ziet dus altijd de besparingen die volledig door Entune intelligentie is gerealiseerd.
Waarom is EnTune anders dan gewoon via de voorspelde buitentemperratuur modelleren? Iets wat qua optimalisatie altijd al best wat oplevert.
Normaal wordt het benodigde vermogen bepaald op basis van buitentemperatuur. Wij bereken elk moment het optimale vermogen afhankelijk van de buitentemperatuur, maar ook van de (verwachtte) zoninstraling, transmissie, temperatuur gebouwmassa, aanwezigheid/comfort behoefte etc. voor iedere ruimte en iedere 15 minuten. Dit gaat veel nauwkeuriger dan alleen op buitentemperatuur en zorgt voor een veel beter comfort.
Hoe tonen jullie aan dat het comfort beter of in ieder geval niet minder wordt?
We gebruiken hiervoor verschillende methoden: We meten of de gebruiker meer/minder manuale temperatuuraanpassingen in de ruimtes / bij de naregelingen doet. Vaak zien we dat er minder vaak op de thermostaten wordt gedrukt (60% ot 90% minder) wanneer Entune aan staat wat een goede indicatie is van comfortverbetering. Daarnaast gebruiken we verschillende manieren van aantoonbaarheid. We maken een comfort-baseline van de gemiddelde ruimtetemperaturen en overschreidingsuren indien historische data aanwezig is uit het GBS-systeem.
Is er een mogelijkheid EnTune (tijdelijk) uit te zetten als er vermoeden is dat het niet werkt of het comfort minder is. Wat kan er sowieso nog meer door de facility manager of operator aangepast worden?
Zeker, in het AI gestuurde Co-Operator platform zijn verschillende manieren beschikbaar voor de gebruiker. Entune kan in zijn geheel uitgezet worden. Dit is niet erg want de normale installatie met standaard setpoints / klokprogramma’s neemt het dan weer over. Uw gebouw gaat gewoon terug naar hoe het altijd al stond ingesteld. Daarnaast kan via Co-Operator voor iedere ruimte gekozen worden uit verschillende modi en gemiddelde setpoint instellingen.
Hoe lang duurt het aansluiten van een gebouw? Wat wordt van de gebouwbeheerder verwacht?
Bij het aansluiten van een gebouw kijken we zorgvuldig naar de adressering van alle sensoren van het gebouwbeheersysteem of van de installaties. Dit vergt vaak wat aandacht en tijd maar we hoeven niet alle tekeningen, lay-put, etc. te kennen omdat onze technologie zelf lerend is. Ons streven is dat de totale de totale onboardingtijd per gebouw minimaal blijft, kleiner dan 40 uur en een minimale inspanning van de facility manager of installateur vraag, kleiner dan 16 uur.
Hoe lang duurt het na aansluiten van het gebouw voordat er geoptimaliseerd wordt (kalibratieperiode)?
Ongeveer 8 dagen nadat we het gebouw hebben aangesloten starten we al met optimaliseren. Entune gebruikt geavanceerde modelleringstechnieken waardoor deze kalibratieperiode van maanden naar dagen is gebracht.
